BLASEA (Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği) Standard and Poor’s, Moody’s ve Fitch oligopolünün yerini alabilecek, blockchain temelli bir Kredi Derecelendirme Kuruluşu (KDK)’nun Türkiye önderliğinde hayata geçirilebileceğini belirtiyor. Sağladığı güven, şeffaflık ve güvenlik mekanizması ile ülkeler ve bankalardan oluşacak birliksel ve bağımsız bir KDK’nın kurulmasını öneren ve Türkiye’nin acil gündemleri ile uzun vadeli stratejilerine uygun olarak hazırlanan rapor 19 Haziran’da yayımlandı.
BLASEA Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Kurtuluş raporun, 2017’de BLASEA organizasyonuyla gerçekleşen İstanbul Blockchain Summit’te kamu ve özel sektörden bir araya gelen paydaşların paylaşım ve tecrübeleriyle oluşturulduğunu söyledi. Uluslararası ödüllü blockchain girişimi Proofstack CEO’su Hasan Kurtuluş da rapordaki önerilerin sağlam temellere dayandığının altını çizdi.
Milli KDK Yerine Birliksel ve Bağımsız KDK’da Öncülük
Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) benzeri bir global denetim otoritesi GOSMA’nın Türkiye öncülüğünde kurulması, KDK’ların gelişmekte olan ülkeler için yetersiz kaldığı noktaları telafi edebilmek ve Türkiye’nin kendi dinamiklerine yönelik daha fazla ve kaliteli rapor üretebilmek adına Tink Tank kuruluşlarının artırılması ve son olarak Milli KDK yerine blockchain temelli bir birliksel ve bağımsız KDK’ya öncü olmak rapordan öne çıkan başlıklar içinde yer alıyor.
BDDK’nın yürüttüğü Milli KDK çalışmasının zaman kaybı olabileceğini belirten Hasan Kurtuluş, kuruluşu 100 yıl öncesine dayanan ve %93 pazar payına sahip olan Standard and Poor’s, Moody’s ve Fitch’in kamu ve özel sektör kurumlarına ciddi etkileri olduğunu vurguladı. AB ülkeleri ve ABD’nin caydırıcı yaklaşımları olabilirken Türkiye tarafında haksızlığın daha fazla olmasının yeni bir KDK kurulması için ülkemizi önemli bir konuma getirdiğini aktardı. Türkiye’nin proje ve hedefleri doğrultusunda başarıyı yakalaması için süreklilik arz eden bir etki ve güce sahip olmasının önemine dikkat çeken Kurtuluş, başka ülkelerde yapılan denemelerin ışığında baktığımızda, milli KDK önemli bir adım olsa da global pencereden başarı şansı olmayan bir girişim olduğunu belirtiyor. Bu noktada, Milli KDK yerine Türkiye ile paydaş olabilecek başka ülkelerin öncülüğünde kurulacak Bağımsız KDK’nın stratejik olarak kuruluşun başarı şansını artıracağını öngörüyor.
Milli projelere her zaman başlanabileceğini ancak global ve birliksel projelere öncülük etme fırsatının her zaman karşımıza çıkmayacağını aktaran Hasan Kurtuluş, blockchain teknolojisiyle gelen güven mekanizmasının birliksel projelerinin oluşumunu kolaylaştırdığını vurguluyor. Kadir Kurtuluş ise, 11. Kalkınma Planı’na ve TÜBİTAK’ın organize ettiği Ulusal Blockchain Çalıştayı’na katılarak bu önerilerini aktardıklarını ve projeye çok hızlı bir şekilde başlayabileceklerini belirtiyor.
“Blockchain; Dünya Dijital Kayıt Bitliği” İstanbul Konferansı Düzenlenecek
Yayımlanan bu rapor planlanan 6 rapordan ilkini oluştururken, ileride bankacılık, gsm operatörleri, ithalat-ihracat, gayrimenkul, fikri-sinai haklar ve hava yolları üzerine de raporlar yayımlanacak. Buradan çıkacak sonuçlar ile kamu ve özel sektör temsilcileriyle gerçekleşen toplantılara göre şekillenecek “Blockchain; Dünya Dijital Kayıt Birliği” İstanbul konferansı 26 Ekim 2018’de Hilton Bomonti Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Global ve birliksel projeler temelinde kurgulanan konferansa, Türkiye özelinde katkıda bulunmak ve faydalanmak isteyen bütün paydaşlar davet ediliyor.