Blockchain teknolojisinin geleceği nasıl şekillendireceği kuşkusuz pek çoğumuzun merakla cevabını beklediği sorular arasında. Dijital ekonomide güvenin teknolojik olarak yapılandırılması ve merkezsizleştirilmiş hiper bağlantılı iş ekosistemi blockchain yetenekleriyle birleştiğinde çağ atlatacak girişimlerin hayatımızı saracağı sürpriz olmamalı.
Küresel Ekonomik Dönüşüm
Blockchain ile birlikte en trend teknoloji konuları yapay zekâ ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gündemi belirliyor. Bir başka deyişle, bu alanda ve bu alanların kesişimindeki gelişmeler internet şirketlerinin oluşturduğu deneyimimizi çok daha kapsayıcı şekilde ve derinden belirleyecek. Burada bahsettiğimiz akıllı buzdolaplarının biten ürünlerin siparişini vermesinin ötesinde bir teknolojik deneyim. IoT, yapay zekâ ve blockchain’in akıllı bir etkileşimi içinde tüm üretim zincirini adeta bir simülasyon benzeri; siber fiziksel akıllı fabrikalar olarak inşa edip sonrasında insansız olarak üretimden teslimata çalıştırmak mümkün olabilecek.
Bugünlerde Amazon gibi sektörde öncü firmaların üzerine çalıştığı iş modeli, akıllı algoritmalar ile şeffaf ve merkezsizleştirmiş bulut sistemini, servis olarak blockchain (baas) opsiyonu olarak diğer ticari firmaların da kullanımına sunabilmek. Kaleido isimli startup şirketiyle partner olarak çalışan Amazon, baas için Ethereum blockchain altyapısını kullanıyor olacak. (2) Oracle Hyperledger Project ile yarışa katılırken, Bitcoin’e şüphe ile yaklaşan Bill Gates’in şirketi Microsoft Coco Framework ile bulut mimarisini güçlendiren Ethereum bazlı blockchain hizmetleri veriyor. IBM benzer bir hizmeti bir yıl önceden vermeye başlamıştı. Huawei yeni telefonlarını dâhili Bitcoin cüzdanı yapılandırılmış olarak vitrinlere sunarken, Samsung global tedarik zinciri yönetiminde blockchain kullanacağını duyurdu. (3)
Teknolojik Riskler ve Siber Güvenlik
Kripto paraların kullanımında en büyük tehlike olarak kara para olaylarına açık olması devletler tarafından yasaklanması olarak görülüyor. Geçtiğimiz yıl farklı devletlerden gelen hukuki yaptırımlar kripto para piyasaları üzerinde ciddi etkileri olmuştu.
Blockchain’i güçlü kılan özelliklerin başında kriptografik algoritması geliyor. Kullanılan şifreleme yaklaşımı çok ileri seviyede olsa da kuantum bilişim alanında gelişmelerin sistemde zafiyetler oluşturacağı öngörüler arasında yer alıyor. (4)
Enerji tüketimi konusu teknolojik belirsizlik açısından incelenmesi gereken bir diğer başlık. Blockchain platformları ciddi bir enerji sarfiyatına ve dolaylı olarak karbon ayak izine sebep oluyorlar. Önümüzdeki enerji darboğazı düşünüldüğünde daha enerji verimli blockchain şifreleme metotları geliştirilmek mecburiyetinde, aksi durum sürdürülebilir görünmüyor. Intel gibi lider teknoloji üreticileri blockchain madenciliğinde enerji tüketiminin azalması üzerine çalışıyor. (5)
Blockchain’in Geleceği
Blockchain kimliğimiz hakkındaki belirsizliği azaltırken şeffaflık algımızı da değiştiriyor. Karşılıklı güvensizlik ilişkilerini tekrardan tanımlanmasıyla aslında noterlik müessesesi gibi doğrulama kurumlarının ve yaptırımların da akıllı sözleşmeler ile kalkabileceğini veya iyi ihtimalle etkilerinin eskisi gibi olmayacağını söyleyebiliriz.
Blockchain teknolojisinin olgunlaştığını söylemek ve ekonomide muhtemel kullanım durumları için denemeler yapmadan sürdürülebilir modellerden bahsetmek mümkün değil. Başarısızlığı kucaklamaya hazır pek çok insan, finansal enstitülerden teknoloji startup’larına ve üniversitelerin laboratuvarlarına kadar farklı kuruluşlar altında çalışmaya devam ediyor. Blockchain yalnızca ekonomik evrimde bir halka olmanın ötesinde bilgisayar bilimlerinde ciddi bir inovasyon olarak görülüyor.
1990’ların başında olduğu gibi yalnızca çok küçük bir azınlık Google, Facebook ya da Uber’in geldiği noktayı tahmin edebilirdi. Blockchain bazlı uygulamaların geleceğin merkezsizleştirilmiş dünyasını nasıl domine edeceğini söylemek çok zor. İnternetin açık protokolleri, blockchain’in kalbini oluşturan konsensus ve doğrulama algoritmaları ile dağıtık kayıt sistemi rüyaları olan inovasyon yaratıcıları için yepyeni paradigmalar sunuyor. Blockchain odaklı uygulamaların günümüzün merkezi kuruluşlarını dönüştüreceği bir gelecek için bunlar sadece bir başlangıç.
Kaynakça
2) https://www.fool.com/investing/2018/05/24/amazon-to-offer-blockchain-as-a-service-to-its-ent.aspx
5) https://www.chinadialogue.net/article/show/single/en/10606-Is-blockchain-energy-use-sustainable-