Yaklaşık 10 yıl kadar önce hayatımıza Bitcoin ile giren Blockchain son yıllarda hem insanlar hem de piyasalar üstündeki etkisini giderek artırdı. Hem yurt içinde hem de yurtdışında pek çok ekonomist ve iş insanı bu konuda politikalar üretmeye ve işlemler yapmaya başladılar. Hatta, pek çok yayın kuruluşu döviz kurunun yanına bir de bir Bitcoin’in kendi ülkelerindeki parasal değerini de eklemeye başladılar.
Fakat tüm bu gelişmelere rağmen pek çok yatırımcı ve ekonomist de bu konuya karşı hâlâ mesafeli tavrını sürdürüyor. Peki, Blockchain’in yatırımcılara, iş dünyasına ve diğer insanlara faydaları ve zararları neler? Bu yazımızda sizlere bunları anlatmaya çalışacağız.
Blockchain ve Bitcoin’in İş Dünyasına ve Yatırımcılara Faydaları
Blockchain’in en büyük avantajı, internet ortamında var olması diyebiliriz; bu yüzden her yerden erişilebilir. Zaman ve mekân kısıtlaması olmadan kullanıcılar tüm işlemlerini internet üzerinden çok hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirler. Ayrıca Blockchain’le beraber zaman tasarrufu da artmaya başladı çünkü daha önce bankalara gidip birçok prosedürü uygulamak yerine daha basit işlemlerle yatırıcımlar daha çok zaman kazanabilirler.
Bankalardan farklı olarak hafta sonları ve resmî tatillerde de işlem yapılabildiğinden böyle zamanlarda yaşanan sorunlar da ortadan kalkabilir.
Sanal bir para birimi olduğundan insandan kaynaklı hatalar azalacak ve bilgiler daha güvenli hâle gelecek diyebiliriz. Böylece iş dünyasında karşılaşılan problemler azalacak ve yatırımcılar için daha güvenli bir ortam oluşmaya başlayacak.
Blockchain’in yaygınlaşmasıyla beraber hem devletlerin hem de yatırımcıların masrafları azalacak. Sanal bir para olduğundan kâğıt ve maden paranın üretilmesine harcanan masraflar burada yok. Aynı zamanda iş dünyasını ise yoğun kâğıtlı işlerden arındıracağı için yatırımcıları fuzuli masraflardan da kurtaracak. Bitcoin’in işlemsel yapısından dolayı, geçmişe yönelik ve bugünkü tüm işlemler herkes tarafından görüleceğinden iş dünyasındaki şeffaflık daha da artacak ve yatırımcılar daha güvenli yatırım yapabilecekler.
Bitcoin özelinde konuşacak olursak, sadece 21 milyon tane üretileceğinden dolayı değerli bir maden gibi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Tıpkı altın gibi sınırlı bir rezervi olduğundan gelecekte değerini korumaya ve artırmaya devam edecektir.
Blockchain ve Bitcoin’in Dezavantajları
Fakat öte yandan, pek çok kişinin Blockchain’e mesafeli yaklaşmasının en önemli nedeni, merkezi bir otoritenin olmayışı ve dünyadaki diğer merkezi otoriteler tarafından tanınmamış olması. Merkezi bir otorite olmadığından bazı yatırımcılar Blockchain’i güvenli bir liman olarak görmüyorlar. Bu yüzden paralarıyla ilgili bir sıkıntı çıktığında problemin çözülüp çözülemeyeceği ile ilgili şüpheler taşıyorlar.
Yatırımcılardan gelen bir başka eleştiri ise sanal ortama olan güvensizlik. Bazı yatırımcılar siber saldırıların ve sistemde meydana gelebilecek sorunların yatırımlarına zarar vereceğini ve karşılarında bir otorite olmadığından bu sorunların hemen çözülemeyeceğini düşünüyorlar.
Kaynakça:
https://www.entrepreneur.com/article/306420