Drone teknolojisi uzun süredir hobi ya da askeri amaçlı kullanılsa da özellikle son zamanlarda kullanım sahası giderek genişliyor. Teknolojinin her gün hızla ilerleyişi sayesinde avuç içine sığacak kadar küçük boyutlardan insan taşıyabilecek kadar büyük boyutlara çok farklı ebatta, çok farklı yetenekte ve kalitede drone üretiliyor. Fazla çeşidin olması ulaşılabilirliklerini de artırıyor. Durum böyle olunca ilerleyen kamera teknolojisinin de katkısıyla reklam sektöründen kargo sektörüne kadar oldukça değişik alanda kullanımı yaygınlaşıyor.
Felaket Anlarında Dronelar
Bir çok girişim ve üniversite arama kurtarma operasyonlarında kullanılmak üzere drone geliştiriyor. Kazazedenin yerini erken tespit etmenin kritik önem taşıdığı kazalarda süreci hızlandıran dronelar, özellikle termal kamera ile donatıldığında gece yapılması gereken arama kurtarma faaliyetlerinde büyük önem taşıyor.
Doğal felaketlerde hasar tespitinde, yardım ulaştırmada ve yine kazazedelere erişimde kullanılan dronelar bu felaketlerin önlenmesinde de kullanılabiliyor. Örneğin müdahale hızının felaketin boyutunu azaltmakta oldukça önemli olduğu orman yangınlarında durumun erken farkedilmesi, farklı bölgelerden sorumlu ve termal kamera ile donatılmış bir drone takımının orman üzerinde sürekli devriye gezip ısı farklılıklarını algılaması ve olası bir yangın başlangıcı durumunda bunu ilgili birime bildirmesi ile mümkün oluyor. Böyle bir uygulama sayesinde ısının normalden yüksek olduğu orman bölgelerinin olası yangın riski altında olduğu da rapor edilip daha yangın başlamadan bunun önüne geçilebiliyor.
Doğa Koruyucusu Dronelar
Yasadışı avlanma, hayvan kaçakçılığı ve iklim değişikliği dünya genelinde vahşi yaşam üzerinde yıkıcı sonuçlara yol açıyor. Doğa savunucuları özellikle kritik bölgelerde vahşi doğayı görüntüleme ve hayvanları takip etmede droneları başarılı bir şekilde kullanıyor. Bu sayede yıkıcı etkilerin izleri daha iyi irdelenebilirken, kaçak avlananların ve hayvan kaçakçılarının tespiti de kolaylaşıyor.
Sağlık için Dronelar
Kimi salgın hastalıkların bulaştırıcısı olan sivrisinekler, üzerlerine entegre edilmiş donanımlar sayesinde dronelar tarafından takip edilip salgının yayılış haritası çıkartılıyor. Böylelikle daha da ilerlemeden salgının önüne geçmek mümkün olabiliyor. Ayrıca geleneksel ulaşım yöntemleriyle erişimin mümkün olmadığı kırsal alanlara tıbbi malzeme, ilaç ve temel gıda ürünlerinin taşınmasında da droneları iş başında görmek mümkün.
Reklam ve Film Sektöründe Dronelar
Kaliteli fotoğrafların ve videoların müşterileri etkilemekte büyük önem taşıdığı emlak sektöründe drone kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Özellikle rezidans, villa ve arazi satışlarında drone kullanılarak havadan çekilmiş yüksek kaliteli fotoğraf ve videolar, müşterinin, ilgilendiği emlağı çevresiyle birikte çok daha iyi bir şekilde görebilmesini sağlayıp erken karar aşamasında etkili oluyor.
Reklam veya sinema filmlerinde dış mekan çekimlerinde yukarıdan bakışı sağlamak amacıyla kullanılan jimmy jib ve helikopter gibi geleneksel yöntemler de artık yerini çok daha ucuz, kullanımı kolay, esnek ve manevra kabiliyeti yüksek olan dronelara bırakıyor.
Diğer Sektörlerde Dronelar
Yukarıda saydığımız kullanım alanları dışında daha bir çok amaçla kullanılan droneların işi ele aldığı diğer bazı sektörler de şunlar: havacılık, kargo, ekstrem spor belgeselciliği, suçla mücadele, güvenlik, savunma, habercilik, şehir planması, atık yönetimi, vb…
Kaynakça:
https://www.wired.com/story/guide-drones/
https://www.cbinsights.com/research/drone-impact-society-uav/