Adını ilk kez 2011 yılında Almanya’nın Hannover şehrindeki Sanayi Fuarı’nda duyduğumuz Endüstri 4.0, eğitimden salığa, ulaşımdan haberleşmeye pek çok konuda hayatımızı değiştiriyor. Ve elbette bu değişim rüzgârından lojistik sektörü de etkileniyor. Endüstri 4.0 lojistik firmalarını, bu sektörde çalışanları ve daha pek çok şeyi değiştirerek ve geliştirerek Lojistik 4.0’ı hayatımızın bir parçası hâline getiriyor.
Endüstri 4.0 Lojistiği Nasıl Şekillendirecek?
Endüstri 4.0 lojistik sektörüne daha hızlı araçlar, hatasız nakliye ve taşımacılık vaat ediyor diyebiliriz. Özellikle Endüstri 4.0 ile birlikte kaptansız gemiler, sürücüsüz tırlar, pilotsuz uçaklar ve drone’larla lojistik sektöründe hız artarken aynı zamanda insandan kaynaklı kazalar da en aza indirilecek. İnsanların siparişlerine daha hızlı ulaşmak istemesiyle beraber lojistik sektörü, Endüstri 4.0’ın imkânlarından daha fazla yararlanacak. Yapay zekânın depoları, fabrikaları, siparişleri ve müşterilerin taleplerini daha hızlı ve doğru bir şekilde kaydetmesiyle birlikte sektördeki aksaklıklar ve yanlışlıklar da giderek tarihe karışacak denilebilir. Böylece Endüstri 4.0, lojistik sektöründeki doğru ürünü, doğru miktarda, doğru biçimde, doğru zamanda, doğru kaynakla ve doğru yolla daha hızlı ve hatasız bir biçimde müşterilere ulaştıracaktır.
Endüstri 4.0 Lojistik Şirketlerini ve Çalışanlarını Nasıl Etkileyecek?
Endüstri 4.0 ile birlikte lojistik şirketlerinin büyümeye başlayacağını söyleyebiliriz. Özellikle yeni ve maliyeti düşük ulaşım araçlarının kullanılması, elektrik enerjisinin yaygınlaşması ve depolama ve dağıtımdaki arızaların en aza indirilmesiyle beraber lojistik sektörü doğru yatırımlarla büyüme gösterebilir.
Lojistikte yapay zekânın, insansız ulaşım araçlarının kullanılmaya başlanmasıyla birlikte lojistik sektöründen istihdam gören pek çok kişinin işini kaybedeceğini söyleyebiliriz. Dr. Cengiz Tavukçuoğlu’na göre, bu işsizlik sorunuyla sadece mavi yakalılar değil, beyaz yakalılar da karşılaşacaklar. (1) Robotların ve yapay zekânın veri girişi, nakliye ve taşımacılık sürecinin tamamını kontrol edebilmesiyle birlikte bu işi hâlihazırda yapan pek çok kişi işsizlik sorunuyla karşılaşacak. Fakat Endüstri 4.0 ile birlikte makine avukatlığı, robot koordinatörlüğü gibi yeni mesleklerle birlikte lojistik sektöründe pek çok kişi de istihdam edilecek.
Dünyadan ve Ülkemizden Lojistik 4.0 Örnekleri
Endüstri 4.0’ın hayatımıza girmesiyle birlikte pek çok şirket Lojistik 4.0 olarak adlandıracağımız yenilikleri yapmaya başladı bile. Örneğin, Amazon daha hızlı teslimat için gemileri depo olarak kullanıp drone’larla teslimat yapmayı planlarken, İngiltere’de pek çok şirket şoförsüz kamyonların deneme sürüşlerine başladı. Japonya’da ise Mitsui OSK Lines, Nippon Yusen gibi firmalar 2019’da kaptansız gemilerin test sürüşlerine başlayacaklar. Ülkemizde ise Ekol Lojistik, nesneler arası ağların oluşturulması, bulut ve haberleşme teknolojileri ile simülasyon ve robotik sistemlerin geliştirilmesi için kendi bünyelerinde bulunan Ekol Ar-Ge’de pek çok faaliyet yürütüyor. Ekol Kurumsal İletişim Müdürü Arzu Çetin, Ekol’de akıllı raf ve depolama üniteleri, araç takip sistemleri ile ilgili pilot çalışmaların yapıldığını belirtiyor. (2)
Kaynakça:
- http://www.lojistikhatti.com/haber/2017/01/sanayi-4-0in-lojistige-etkileri
- http://www.tasimadunyasi.com/lojistik/lojistik-ve-endustri-40-yaklasimi-h4016.html
- https://www.theguardian.com/world/2017/jun/08/japanese-self-driving-cargo-ships-within-decade
- http://www.fortuneturkey.com/endustri-40-lojistigin-rolunu-degistirecek-49735
- http://www.lojistikhatti.com/haber/2017/01/sanayi-4-0in-lojistige-etkileri
- http://www.yesillojistikciler.com/haber/endustri-40-lojistik-sektorunu-nasil-etkileyecek-14387.html
- http://lojistikkulubu.ist/endustri-4-0-ve-lojistik/
- http://www.tasimadunyasi.com/lojistik/lojistik-ve-endustri-40-yaklasimi-h4016.html