Online reklam platformu Wordego’nun Kurucu Ortağı ve CEO’su Dr. Okan Erol ile Wordego üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Magg4’e zaman ayırdığı için Sayın Erol’a teşekkürlerimizi sunuyoruz
Wordego nedir ve ne gibi hizmetler sunmaktadır, öğrenebilir miyiz?
Wordego bir online reklam platformudur. İnternet reklamlarının reklam verenler ve web yayıncıları arasında programatik olarak alınıp satılmasını sağlayan teknolojiler geliştirmekte ve online reklam alışverişine aracılık etmektedir.
Platformumuz internet sitesi ziyaretçilerini online hedefleyerek, onlara en çok ilgi duyacakları display ve kupon reklamların gösterimini yapmakta ve bu reklamların görülmesi, tıklanması, kupon olarak alınması veya kullanılması karşılığında reklam verenlerden hizmet ücreti alırken, bu ücretin bir kısmını reklamların gösterildiği web sitelerine reklam gelir payı olarak aktarmaktadır.
Wordego’nun gelişim sürecinden biraz bahsedebilir misiniz?
Wordego’yu 2012 yılında İstanbul Teknokent’te kurduk. 2013 yılı sonunda Wordego Display Reklam Platformu’nun ilk versiyonunu devreye aldık.
2016’da İTÜ Arı Teknokent’in Innogate programı finalistlerinden biri olarak seçildik ve ABD pazarına açıldık. Aynı yıl ABD’de Wordego Inc. adında bir şirket kurduk ve Türkiye’deki Ar-Ge şirketimizin sağladığı hizmetleri bu şirket üzerinden dünyaya pazarlamaya başladık.
2018 yılı başında Türkiye’deki Ar-Ge şirketimizi Bilişim Vadisi’ne taşıdık ve kısa bir süre önce burada tamamladığımız Wordego Kupon Reklam Platformu’nu devreye alarak hizmet alanımızı genişlettik.
Arka planda nasıl bir teknoloji kullanmaktasınız?
Online reklam hedefleme teknolojimizin kalbinde metin madenciliği (text mining) teknolojimiz yatıyor. Bu teknoloji bize web sayfalarının içeriğini ve anlamını eş zamanlı olarak tespit edebilme ve ziyaretçilere o an bulundukları sayfanın içeriğine en uygun reklamları gösterebilme imkânı tanıyor. Örneğin ziyaretçi “oyuncakların çocuk gelişimine etkisi” konulu bir yazı okuyorsa, o sayfadaki reklam alanlarında sıradan reklamlar yerine çocuk gelişimine katkı sağlayan oyuncakların reklamlarını gösterebiliyoruz. Bu yolla reklamların sayfayla bütünlük arz etmelerini ve ziyaretçilerin reklamlarla daha çok etkileşim kurmalarını sağlıyoruz.
İçerik hedefleme teknolojimizin yanı sıra; konum hedefleme, davranışsal hedefleme, öngörüsel hedefleme ve yeniden pazarlama teknolojilerini kullanarak, ziyaretçilere onları en çok ilgilendirecek display ve kupon reklamların gösterimini yapıyoruz.
Geliştirdiğiniz kupon reklam teknolojisi nedir, açabilir misiniz?
Display reklam alanında sunduğumuz hizmetler, rakibimiz ve aynı zamanda ticari partnerimiz olan Google’ın bu alandaki hizmetlerine benzerlik göstermekle birlikte, kısa süre önce devreye aldığımız kupon reklam alanındaki hizmetlerimiz dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor.
Bu çerçevede, artık internet ziyaretçilerine yalnız display reklamlar değil, markaların çeşitli avantaj ve indirimlerini barındıran elektronik kuponlar da sunuyor ve ilgi duydukları kuponları cep telefonlarına indirebilme ve daha sonra online ya da offline mağazalarda kullanabilme imkânı sağlıyoruz.
Bu yolla, markalara hedefledikleri tüketici kitlesine doğrudan ulaşabilme ve yalnızca tüketiciler kuponları aldıklarında ya da mağazalarda kullandıklarında ödeme yaparak, reklam giderlerini performansa dayalı bir şekilde kontrol altına alabilme imkânı sağlıyoruz.
Reklam teknolojilerinin geleceğini nasıl öngörüyorsunuz?
2017 yılı itibarıyla globalde 230 milyar dolar büyüklüğe ulaşan online reklam sektörü, her yıl ortalama %20 oranında büyüme gösteriyor. Reklam hedefleme teknolojilerinin sürekli gelişme göstermesine ve pazarın muazzam bir hızda büyümeye devam etmesine rağmen, sektörün yıllardır çözüm bulunamayan en önemli sorunu, hileli reklam gösterim ve tıklamaları ile şeffaf raporlama olarak karşımıza çıkıyor.
İşte bu noktada, kanaatimizce blockchain teknolojisi bu soruna çözüm olacak en önemli alternatif olarak öne çıkıyor. Blockchain’in dağıtık ve şifrelenmiş yapısı, onu online reklam gibi aracılık hizmeti gerektiren her alanda en güvenli ve şeffaf çözüm olarak adeta parlatıyor.
Öyle ki blockchain’in online reklam alanında kullanımı, hileli reklam gösterim ve tıklamalarını bütünüyle ortadan kaldırarak, reklamcı – yayıncı – tüketici arasındaki tüm işlemlerin en hızlı, güvenli ve şeffaf bir şekilde yapılabilmesine olanak tanıyabilir. Bu bakımdan, online reklam teknolojilerinin geleceğinin blockchain teknolojisine bağlı olacağını öngörüyor ve bu alanda ilkleri başaran online reklam platformu olmayı hedefliyoruz.
Bu çerçevede platformumuzu blockchain teknolojisiyle donatma çalışmalarına 2018 yılı itibarıyla başladık ve içinde bulunduğumuz proje finansmanına yönelik yatırım turunu tamamlar tamamlamaz bu alandaki çalışmalarımızı daha da hızlandırmayı planlıyoruz.
Son olarak, Amerika’da faaliyette olan bir şirket olarak ülkemizin Endüstri 4.0 teknolojilerini uygulama konusunda nasıl bir konumda olduğunu düşünüyorsunuz? Sizce öncelikler neler olmalı?
Dünyada makine üretiminin öncülerinden olan Almanya, endüstriyel dönüşümün geleceğini öngörerek, diğer ülkelerden daha önce dördüncü sanayi devrimini ifade eden Endüstri 4.0 kavramını ortaya attı ve bu dönüşümün temel unsurlarını belirleyerek imalat standartlarını oluşturdu. Almanya’yı, ABD, İngiltere, Japonya, Çin ve Güney Kore gibi sanayileşmiş ülkeler izliyor ve hemen her ülke ileri imalat sistemlerine yönelik programlar yürütüyor.
Diğer taraftan, günümüzde Dördüncü Endüstri Devrimi’nin temel niteliklerinden olan toplumsal dönüşüm ve insansız imalat ortamının oluşmasındaki en büyük yan etkenler; yapay zekâ, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, Nesnelerin İnterneti ve blockchain olarak karşımıza çıkıyor.
İşte bu noktada, kanaatimce ülkemizin hâlihazırda ileri düzeyde sanayileşmiş, kalkınmış ve zenginleşmiş ülkelerle Endüstri 4.0 temelinde rekabet edebilmesi ve ön plana çıkabilmesi için bu yan etkenler üzerine yoğunlaşması, bizzat imalat sanayinin sunduğu fırsatların çok ötesinde fırsatlar barındırıyor.
Öyle ki temelde yazılıma dayanan bu yan etkenler, Türkiye gibi gelişmekte olan ve tasarruf açığı bulunan bir ülke için uygulaması çok daha kolay, ucuz ve etkili çözüm fırsatları sunuyor. Bu çerçevede devletimizin uygulamaya koyacağı etkin politika ve programlarla yazılım sektörüne ve özellikle Endüstri 4.0’ın bu tamamlayıcı yan unsurlarına ağırlık vermesi, ülkemizin geleceği için büyük önem arz ediyor.